Ekonomistler TÜİK verilerini yorumladı: Gıda enflasyonu somut gerçeği gösteriyor

TÜİK, Nisan 2025 Enflasyon Verisini Açıkladı: Ekonomistler Beklentilerin Altında

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan 2025 enflasyon verisini açıklarken aylık yüzde 3.00, yıllık ise yüzde 37,86 artışın gerçekleştiğini duyurdu. Bu artış oranı, ekonomistlerin beklentilerinin altında gerçekleşti.

Ancak, açıklanan veriler ekonomistlerce olumlu karşılanmadı. TÜİK’in açıkladığı Nisan ayı enflasyon verisine ilişkin sosyal medya paylaşımları dikkat çekti:

Fatih Özatay

“Programın başlamasından bu yana geçen 23 ayda hala aylık #enflasyon %3 (Nisan) Aylık enflasyonun; %24 hedefinin tutması için bundan sonra her ay en fazla %1,1 %29 üst sınır için ise en fazla %1,6 olması gerekiyor. Bu iş çok zor yonca… (Bülent Ortaçgil)”

Merkez Bankası Eski Başekonomisti Hakan Kara

“Enflasyonda son dönemdeki düşüşe rağmen dünya sıralamamız 90’lı yıllardakine benziyor. IMF veri tabanına göre 6. en yüksek enflasyona sahibiz. Gidecek daha çok yolumuz var.”

Prof. Dr. Emre Alkin

“Açıklanan TÜFE oranı ile beraber (ki daha yüksek olması bekleniyordu), 2023 Haziran ayında başlanan dezenflasyon reçetesinin başa sarılıp tekrar uygulanacağı anlaşılıyor. Olmadı bir daha” diyerek, döviz kurlarını biraz salıp faizler tekrar yükseltilebilir”

İktisatçı Mustafa Sönmez

“TÜİK, yüzde 3 açıkladı Nisan TÜFE’yi, İTO’nunkinin 0,2 puan altında. Yıllık %37’e geldi. Giyimde artış %6,5 , ulaştırma %3.8 artmış gösterdi. Yüzde 3, inandırıcı değil elbette. Kim bilir nerede ne tuhaflıklar yaptılar.”

Prof. Dr. Serap Durusoy

“Nisan enflasyonu açıklandı. Aylık bazda en yüksek artış yüzde 9,98 ile konut olurken bunu yüzde 9,211 ile gıda ve alkolsüz içecekler takip ediyor. Yani her ne kadar resmi rakamlar hane halkının yaşadığı enflasyonun altında açıklansa da gıda enflasyonu somut gerçekliği gösteriyor.”

Prof. Dr. Ensar Yılmaz

“Üretici fiyatlarındaki düşüşten de çok net görülüyor, ülkedeki enflasyon nitelik değiştiriyor; döviz kuru ve ücret geçişkenliği durmuş gibi; şimdiki durum düşen arz ve artan faiz etkisi, yani üretimde düşme ve faizin fiyatlara yansıtılması.”

Eski IMF çalışanı Dr. Burcu Aydın Burcu Aydın

“Özel kapsamlı tüketici fiyatları Nisanda %3 ile Merkez Bankası hedef bandının üstünde arttı. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve yüksek faiz kaynaklı ekonomik aktivitedeki sert yavaşlama enflasyonu aşağı çekecektir. Ancak gıda fiyatları ve beklentilerdeki bozulma hala yıl sonu enflasyonun %30’un üzerinde kalması yönünde risk oluşturuyor.”

Related Posts

Ekonomist Artunç Kocabalkan: Altın yeniden 4000 dolarlara tırmanabilir

Ekonomist Artunç Kocabalkan: Altın yeniden 4000 dolarlara tırmanabilir

Pakistan’da enflasyon düşüş trendinde

Pakistan’da uzun süredir yüksek seyreden enflasyon, Haziran ayında belirgin bir rahatlama yaşadı. Mayıs ayındaki %3,5 seviyesinden %3,2’ye inen yıllık enflasyon, özellikle gıda ve alkolsüz içecekler, giyim ve ayakkabı ile alkollü içecekler ve tütün …

Kurultay davası sonrası yükselişe geçmişti: Borsa 19 Mart’tan sonra ilk kez bu seviyeyi gördü

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün CHP’nin Kurultay davası ile yükselmeye başladı. Dava başladığında dolar, euro, altın düşerken BIST 100 endeksi yükselmeye başladı. Davanın duruşması sonlanıp erteleme kararı çıknca da yükseliş hız kazandı …

Mehmet Şimşek: Dezenflasyon sürecinde ılımlı büyümenin etkisiyle manşet işsizlik oranı düşük seyrediyor

Mehmet Şimşek: Dezenflasyon sürecinde ılımlı büyümenin etkisiyle manşet işsizlik oranı düşük seyrediyor

AB, Rusya’ya ekonomik yaptırımların süresini uzattı

AB, Rusya’ya ekonomik yaptırımların süresini uzattı

Enflasyonun hamburgere dudak uçuklatan yansıması: Hamburgere 4 yılda yüzde 709 zam geldi!

Ekonomide kriz yok diyen iktidarın aksine, yurttaş her geçen gün artan fiyatlarla boğuşuyor. 2021’de 53 liraya satılan hamburger menüsü bugün 429 liraya çıkarken, üç yılda fiyat artışı yüzde 709’u buldu.