Parmakların suda büzüşmesinin bir anlamı varmış

Binghamton Üniversitesi’nden Doçent Guy German’ın Su ve Kırışıklık İlişkisi Üzerine Çalışması

New York’taki Binghamton Üniversitesi’nde görev yapan biyomedikal mühendisliği doçenti Guy German, yaptığı ilginç deneyle dikkat çekiyor. Alman, üç gönüllü ile gerçekleştirdiği deneyde parmaklarını 30 dakika boyunca suda bekletti ve oluşan kırışık desenleri detaylıca inceledi. Şaşırtıcı bir şekilde, 24 saat sonra aynı deneyi tekrarladıklarında benzer desenlerin belirgin bir şekilde tekrarlandığını gözlemlediler.

Alman, suyun deriye nüfuz ederek şişmesinin ve yüzeyin bükülmesinin bu kırışıklıklara neden olduğunu düşündüğünü itiraf ediyor. Ancak, gerçek durumun farklı olduğunu keşfetti. Temel etken, vücudun istemsiz hareketlerinden sorumlu otonom sinir sistemiydi.

Otonom sinir sistemi; nefes alma, göz kırpması, kalp atışı gibi kontrol edilemeyen fonksiyonların yanı sıra kan damarlarının genişleyip daralmasını da düzenler. Alman’a göre, suyun uzun süre ciltte kalması ter bezlerini açar ve suyun cilt dokusuna nüfuz etmesine yol açar. Bu durumda ciltteki tuz seviyesi düşer.

Sinirler, düşen tuz seviyesini beyne iletir ve otonom sinir sistemi, damarları daraltarak bu duruma yanıt verir. Damarların daralmasıyla cildin hacmi azalır ve yüzeyde kırışık desenler oluşur. Alman, bunu “hacmi azalan ancak yüzeyi aynı kalan bir cisim” olarak tanımlıyor, “Kurutulmuş bir üzümün yüzeyinin kırışması gibi.”

Ayrıca, her seferinde benzer şekilde oluşan kırışıklık desenlerinin nedeni, damarların konumunun sabit kalmasıdır. İlginç bir şekilde, sinir hasarı olan kişilerin parmaklarında bu tür kırışıklıkların oluşmadığı da gözlemlenmiştir. Bu durum, otonom sinir sisteminin süreçteki önemini vurgular niteliktedir.

Related Posts

Oyun dünyasında Afrika devrimi: Kiro’o Games vites arttıyor

Afrika’nın oyun dünyasındaki öncülerinden biri olan Kiro’o Games, 2016’da PC platformu için çıkardığı Aurion: Legacy of the Kori-Odan ile adını duyurmuştu. 2024’te Afrika merkezli ilk Xbox oyununun yayıncısı olan stüdyo, şimdi mobil platformlara …

Kullanıcılar, ChatGPT’yi yoğun bir şekilde kullandıktan sonra nadir görülen sanrılar yaşıyor

Yoğun yapay zeka kullanımı sonrası kullanıcıların sanrı ve ruhsal çöküntü yaşadığı “ChatGPT kaynaklı psikoz” vakaları, sosyal medyada ve Rolling Stone dergisinin son sayısında gündeme taşındı.

Bilim adamları evrenin sonunu hesapladı: Beklenenden erken bitecek

Bilim adamları evrenin sonunun beklenen daha erken olacağını öne sürdü.

Dünya merakla bekliyor: Sovyet uydusunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu

Kontrolden çıkan bir Sovyet uzay aracı Pazar sabahı Dünya’ya çarpmaya hazırlanıyor. Hangi ülkeler risk altında ve Türkiye bu listede yer alıyor mu diye merakla beklenirken uydunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu. İşte detaylar…

Dolandırıcılığa karşı “çoklu kimlik doğrulaması” tavsiyesi

Dolandırıcılık olaylarına karşı cep telefonundaki banka ve benzeri uygulamalarda kullanılabilen çoklu kimlik doğrulamasının, yaşanabilecek parola kırılma durumlarında etkili korunma yöntemi olduğu belirtildi.

Öğrenciler için büyük endişe: Yapay Zeka eğitim sistemini öldürüyor mu?

Günümüzde yüzlerce ceşidini görmeye başladığımız yapay zeka getirdiği faydaların yanı sıra büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor: Tembellik!