Asya borsaları kritik görüşme öncesi karışık seyrediyor

ABD ve Çin Arasındaki Ticaret Savaşı ve Asya Pazarlarında Son Durum

Global olarak enflasyon ve resesyon endişeleri devam ederken, ABD’nin diğer ülkelerle yapacağı ticaret anlaşmalarına dair haber akışı, yatırımcıların dikkatini çekiyor.

Asya’da, ABD’nin İngiltere ile gerçekleştirdiği ticaret anlaşmasının kısıtlı olduğu değerlendirmesi, ABD-Çin görüşmelerine ilişkin iyimserliği azaltırken, artan jeopolitik riskler de bölge piyasaları üzerinde etkili olmaya devam ediyor.

Bölgede açıklanan makroekonomik verilere göre, Çin’de nisan ayında ihracat, Trump’ın gümrük tarifelerini artırmasına rağmen yükseldi. Çin Gümrükler Genel İdaresi verilerine göre, nisan ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 artarak 315,6 milyar dolara ulaştı. İthalat ise yüzde 0,2 azalarak 219,5 milyar dolar olarak gerçekleşti ve ülkenin dış ticaret fazlası 96,1 milyar dolara çıktı.

Çin’in ABD’ye ihracatında yüzde 21’lik bir azalma görülürken, ASEAN ülkelerine yüzde 20,8 ve AB ülkelerine yüzde 8,2’lik bir artış kaydedildi.

Japonya’da hane halkı harcamaları artış göstererek beklentileri aştı. Bölgede Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginlik de yakından takip ediliyor. Hindistan basınında, Pakistan’ın Cammu Keşmir bölgesindeki Hindistan’a ait mühimmat depolarına saldırı düzenlediği haberleri yer alıyor.

Bu gelişmelerin ardından Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,5 artarak 37.485 puana yükselirken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,1 düşüşle 2.577 puanda kapandı.

Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 değer kaybederek 3.343 puana gerilerken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,3 prim yaparak 22.834 puanda işlem görmeye devam ediyor. Hindistan’da Sensex endeksi ise yüzde 1 düşüşle 79.547 puanda seyrini sürdürüyor.

Related Posts

Altının ons fiyatı 2 haftanın en düşük seviyesine geriledi

Altının ons fiyatı, İsrail ve İran arasındaki 12 günlük gerilim süreci sonrasında bugün 3 bin 316,18 dolarla 11 Haziran’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Dolar/TL güne nasıl başladı? (24 Haziran 2025)

Dün düşüş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışının yüzde 0,1 altında 39,6150’den tamamladı. Dolar/TL, bugün saat 09.30 itibarıyla yüzde 0,1 artışla 39,6520’den işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,5 yükselişle 46,0820’den …

TPAO ve Petrogas’ın Kırklareli’ndeki petrol işletme ruhsatı süresi 12 yıl uzatıldı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Petrogas’ın Kırklareli’nde yüzde 50’şer hisseyle sahip oldukları petrol işletme ruhsatının süresi uzatıldı.

İslam Memiş: Dolar ve Euro artık çöp, yönümüz Yuan ve Ruble

Finans uzmanı İslam Memiş, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararının küresel piyasalarda ani bir şok etkisi yaratacağını açıkladı. İsrail-İran gerilimine rağmen son günlerde durgun seyreden piyasaların bu hamleyle yön değiştireceğini belirten Memiş, dolar ve euronun artık etkisini yitirdiğini, yuan ve rublenin yeni yatırım aracı olduğunu söyledi.

Alman sanayiciler 2025’e ilişkin büyüme tahminlerini düşürdü

Almanya’da sanayiciler, ABD’nin gümrük tarifelerinin ihracat üzerinde baskı oluşturacağını belirterek, Avrupa’nın en büyük ekonomisine ilişkin 2025 büyüme tahminini eksi yüzde 0,1’den eksi yüzde 0,3’e düşürdü.

İran parlamentosu, kapatma kararını onaylamıştı: Hürmüz Boğazı’nın önemi nedir; kapatılması ekonomik olarak en çok hangi ülkeleri etkileyecek?

İran parlamentosu, kapatma kararını onaylamıştı: Hürmüz Boğazı’nın önemi nedir; kapatılması ekonomik olarak en çok hangi ülkeleri etkileyecek?