Evrenin Sonu Daha Erken Olabilir
Bilim insanlarına göre evrenin sonu, düşündüğümüzden daha erken olabilir. Ancak yine de bu olay milyarlarca yıl sonra gerçekleşecek. Yeni hesaplamalara göre, evrenin sonu 10^78 (1’den sonra 78 sıfır) yıl sonra gelecek.
Hesaplama Hollanda’daki Radboud Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi tarafından yapıldı. Ekip, nötron yıldızları ve beyaz cüceler gibi dayanıklı kozmik nesnelerin bile daha önce fark edilmeyen bir süreçle buharlaştığını öne sürdü.
Çalışmada, nötron yıldızları dahil olmak üzere tüm büyük nesnelerin enerji sızdırdığı “kütle çekimsel çift üretimi” süreci ile ilgili iddialar yer aldı.
Araştırmacılara göre, bu süreç ağır nesnelerin etrafındaki uzay ve zamanın eğrilmesine neden olur ve bu da sanal parçacıkların enerjiyi yanlarında alarak gerçek parçacıklara dönüşmesine yol açar.
Yıllardır bilim insanları, bu tür buharlaşmanın kara deliklerde sadece Stephen Hawking’in adını taşıyan Hawking radyasyonu süreci ile gerçekleştiğine inanıyordu.
Ancak yeni araştırmaya göre, bu buharlaşma için bir kara deliğin olay ufkuna değil, yalnızca aşırı derecede kavisli bir uzay-zaman dokusuna ihtiyaç vardır.
Önceki çalışmalarda, en kalıcı ölü yıldızların, yani beyaz cücelerin 10^1100 yıl boyunca var olacağı tahmin ediliyordu. Yeni çalışma ise bu süreyi 10^78 yıla indiriyor.
Ancak bu araştırma henüz hakemli bir bilimsel dergide yayınlanmamıştır. Şu anda hakem değerlendirmesine tabi tutulan makalelerin bulunduğu ArXiv arşiv sitesine yüklenmiş durumdadır.
Bilimsel çalışmalarda hakem değerlendirmesi, bir araştırmanın bağımsız bilim insanları tarafından incelenip onaylanmasını ifade eder. Bu nedenle hakemli dergilerde yayınlanan makaleler daha güvenilir kabul edilir.