Bilim adamları evrenin sonunu hesapladı: Beklenenden erken bitecek

Evrenin Sonu Daha Erken Olabilir

Bilim insanlarına göre evrenin sonu, düşündüğümüzden daha erken olabilir. Ancak yine de bu olay milyarlarca yıl sonra gerçekleşecek. Yeni hesaplamalara göre, evrenin sonu 10^78 (1’den sonra 78 sıfır) yıl sonra gelecek.

Hesaplama Hollanda’daki Radboud Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi tarafından yapıldı. Ekip, nötron yıldızları ve beyaz cüceler gibi dayanıklı kozmik nesnelerin bile daha önce fark edilmeyen bir süreçle buharlaştığını öne sürdü.

Çalışmada, nötron yıldızları dahil olmak üzere tüm büyük nesnelerin enerji sızdırdığı “kütle çekimsel çift üretimi” süreci ile ilgili iddialar yer aldı.

Araştırmacılara göre, bu süreç ağır nesnelerin etrafındaki uzay ve zamanın eğrilmesine neden olur ve bu da sanal parçacıkların enerjiyi yanlarında alarak gerçek parçacıklara dönüşmesine yol açar.

HAWKING RADYASYONU

Yıllardır bilim insanları, bu tür buharlaşmanın kara deliklerde sadece Stephen Hawking’in adını taşıyan Hawking radyasyonu süreci ile gerçekleştiğine inanıyordu.

Ancak yeni araştırmaya göre, bu buharlaşma için bir kara deliğin olay ufkuna değil, yalnızca aşırı derecede kavisli bir uzay-zaman dokusuna ihtiyaç vardır.

Önceki çalışmalarda, en kalıcı ölü yıldızların, yani beyaz cücelerin 10^1100 yıl boyunca var olacağı tahmin ediliyordu. Yeni çalışma ise bu süreyi 10^78 yıla indiriyor.

ŞÜPHELER

Ancak bu araştırma henüz hakemli bir bilimsel dergide yayınlanmamıştır. Şu anda hakem değerlendirmesine tabi tutulan makalelerin bulunduğu ArXiv arşiv sitesine yüklenmiş durumdadır.

Bilimsel çalışmalarda hakem değerlendirmesi, bir araştırmanın bağımsız bilim insanları tarafından incelenip onaylanmasını ifade eder. Bu nedenle hakemli dergilerde yayınlanan makaleler daha güvenilir kabul edilir.

Related Posts

Kullanıcılar, ChatGPT’yi yoğun bir şekilde kullandıktan sonra nadir görülen sanrılar yaşıyor

Yoğun yapay zeka kullanımı sonrası kullanıcıların sanrı ve ruhsal çöküntü yaşadığı “ChatGPT kaynaklı psikoz” vakaları, sosyal medyada ve Rolling Stone dergisinin son sayısında gündeme taşındı.

Dünya merakla bekliyor: Sovyet uydusunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu

Kontrolden çıkan bir Sovyet uzay aracı Pazar sabahı Dünya’ya çarpmaya hazırlanıyor. Hangi ülkeler risk altında ve Türkiye bu listede yer alıyor mu diye merakla beklenirken uydunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu. İşte detaylar…

Dolandırıcılığa karşı “çoklu kimlik doğrulaması” tavsiyesi

Dolandırıcılık olaylarına karşı cep telefonundaki banka ve benzeri uygulamalarda kullanılabilen çoklu kimlik doğrulamasının, yaşanabilecek parola kırılma durumlarında etkili korunma yöntemi olduğu belirtildi.

Öğrenciler için büyük endişe: Yapay Zeka eğitim sistemini öldürüyor mu?

Günümüzde yüzlerce ceşidini görmeye başladığımız yapay zeka getirdiği faydaların yanı sıra büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor: Tembellik!

Türk Telekom’dan mobilde tarihi rekor: Son on yılın en güçlü birinci çeyrek performansı

Türkiye’nin dijital dönüşümünün öncüsü Türk Telekom, geleceğin teknolojilerine yönelik faaliyetlerine ve yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. 2025 yılı birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıklayan Türk Telekom, öncü iş kollarındaki büyüme ile yıla güçlü bir başlangıç yaptı.

Uzayda kural dışı hareket, Gaia’dan tarihi keşif: Samanyolu’ndaki Ophion Yıldız Ailesi binlerce parçaya ayrıldı

Avrupa Uzay Ajansı’nın Gaia teleskobu, beklenmedik şekilde dağılmakta olan 1.000’den fazla genç yıldızdan oluşan “Ophion” ailesini ortaya çıkardı. Bilim dünyası şaşkın.