Burnunuz sürekli kaşınıyorsa dikkat!

Alerjik reaksiyonlar, burun akıntısı, kaşıntı, hapşırma, cilt döküntüleri ve nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösterir. Polenler, ev tozu akarları, evcil hayvanlar, bazı ilaçlar ve gıdalar gibi çeşitli alerjenler bu reaksiyonlara sebep olabilir.

Alerjik rinit, astım, ürtiker ve anjiyoödem gibi hastalıklar, sağlık ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Demirel, bahar alerjisinin burun akıntısı, tıkanıklık, hapşırma ve kaşıntı gibi belirtilere yol açabileceğini belirtti.

Özellikle polenlerin bu alerjik reaksiyonların en büyük tetikleyicisi olduğuna dikkat çeken Demirel, sabah saatlerinde dışarıda bulunmaktan kaçınılması gerektiğini vurguladı. “Açık havada daha az zaman geçirilmeli ve eve dönüldüğünde kıyafetler değiştirilmelidir,” diyen Demirel, polenlerin elbiselere yapışabileceğini ekledi.

“Alerji solunum sistemini etkilerse alerjik astım riski artabilir”

Demirel, önleyici önlemlere ek olarak doktor kontrolünde ilaç ve burun spreyinin kullanılabileceğini belirtti. “Alerji belirtileri yetersizse immünoterapi tedavisi düşünülebilir,” dedi.

Alerjinin solunum sistemini etkilemesi durumunda alerjik astım gibi sorunların ortaya çıkabileceğine işaret eden Demirel, “Ciltte oluşan alerjik reaksiyonlar ürtiker gibi sorunlara yol açabilir. Besinler de alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar da söz konusu olabilir,” şeklinde konuştu.

Demirel, alerji tanısının hastanın şikayetleri ve tıbbi geçmişinin detaylı bir şekilde incelenmesiyle başladığını ifade etti.

Hastanın maruz kaldığı olası alerjenler ve semptomlarının titizlikle analiz edildiğini belirten Demirel, “Alerji uzmanları, tanı koymak için deri testlerini uygular ve gerektiğinde kan testlerinden de yararlanabilir. Bu testler sayesinde hastanın hangi alerjenlere duyarlı olduğu belirlenir. Tanı netleştikten sonra kişiye özel bir tedavi planı hazırlanır,” şeklinde konuştu.

Alerjik hastalıkların tedavisinde korunma önlemleri, ilaç tedavisi ve immünoterapi gibi üç temel ilkeye başvurulduğunu aktaran Demirel, alerjik hastalıkların nadiren ölümcül olduğunu belirtti. “Ancak alerjik reaksiyonlar ilaçlar, besinler, lateks, arı sokmaları gibi durumlarda anafilaksiye yol açabilir. Anafilaksi hızlı bir şekilde tedavi edilmezse hayatı tehdit edebilir, bu nedenle erken tanı ve tedavi hayati önem taşır,” uyarısında bulundu.

Related Posts

Ucuz ve Kalitesiz Gıdalar Sağlığımızı Tehdit Ediyor

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı, tağşiş ve taklit ürünlerin çocuk sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekiyor: “Ucuz ve kalitesiz gıdalar, sağlıklı bir neslin önündeki en büyük engel!”

Son dönemin tartışma konusu olan ‘Normal Doğum Eylem Planı’’nda neler var?

Futbolcuların taşıdığı pankart sonrası tekrar tartışma konusu olan Normal Doğum Eylem Planı’na göre sezaryen oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 5’e düşürülmesi hedefleniyor. Planda konunun tüm sağlık kongrelerinde gündeme getirileceği, sezaryen oranları yüksek bulunan hekimlere mektup gönderileceği, bu hekimlerle yüz yüze görüşmeler yapılmasının sağlanacağı ve her hafta en az bir gün gebe ile gebe yakınlarına “doğal olan normal doğum” bilgilendirmesi yapılacağı belirtiliyor.

Duyan inanamıyor! Vücudundaki 5 böbrekle yaşıyor

Hastalığı nedeniyle iki kez organ nakli yapılan ve bu organlar da bir süre sonra işlevsiz hale gelen 30 yaşındaki Rabia Çınarkaya’ya üçüncü kez böbrek nakledildi.

KKTC’ye 320 Yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi Yapılacak

KKTC’ye 320 yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi yapılacak. Kuzey Kıbrıs son günlerde inşaat ve sağlık yatırımları ile gündemde.

Seyahatte karşılaşabileceğiniz ölümcül risk: Belirtilere dikkat!

Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen sıtma, özellikle tropikal bölgelerde yeniden yükselişte. Tropikal bölgelerden gelen vakalarda endişe verici bir artış yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Bahadır Ceylan, yüksek ateşle başlayan hastalığın tedavi edilmezse çoklu organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekti.

Yeni zayıflatıcı ilaçlara dikkat! Bilinçsiz kullanımı tedaviye dirençli obeziteye yol açabiliyor!

Obezitenin günümüz ve geleceğin sağlık gündeminin ilk sıralarında yer alan bir durum olacağına dikkat çeken Diyabet Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİYAM) Koordinatörü Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, obezitenin önlenmesi kadar tedavisine de önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir