Çanakkale’nin çay bardağına sığmayan kirazları yurt dışına gönderiliyor

Lapseki Çanakkale’nin Kiraz Bahçesi

Türkiye’de toplam 815 bin 468 dekar alanda yapılan kiraz üretiminin 17 bin 570 dekarı Çanakkale’nin eşsiz topraklarında gerçekleşiyor. Bu muhteşem kentte, yılda yaklaşık 30 bin tonluk kiraz üretiminin 3’te 1’i ise Lapseki ilçesinden sağlanıyor.

Lapseki’de bulunan 8 bin 600 dekarlık alanda, “Eşme”, “Ziraat 900”, “Summit”, “Alara Devi”, “Regina”, “Early Lory”, “Early Burlat” ve “Premier Giant” gibi çeşitli kiraz türleri yetiştiriliyor.

Bu yıl Lapseki ilçesinde 10 bin 320 ton kiraz rekoltesi bekleniyor. Bu muazzam kirazlar, aromaları ve yüksek şeker oranlarıyla Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’ne ihraç ediliyor.

Hasat döneminde ilçeden günde 120 tona yakın kiraz yurt dışına gönderilirken, geri kalan kısım ise iç piyasada satışa sunuluyor.

Lapseki kirazı, iriliği ve gösterişli yapısıyla dikkat çekiyor. Kirazların ağırlığı 22 grama kadar çıkabiliyor ve çay bardağına sığmayacak kadar büyük olabiliyor. Hem aroması hem de lezzetiyle tüketiciyi cezbeden Lapseki kirazı, üreticilere büyük kazançlar sağlıyor.

“Lapseki Devi” olarak bilinen “Premier Giant” çeşidi kirazların hasatı ise devam etmekte. Hasat sırasında işçiler, kirazları cinslerine göre ayırıp kasalara dikkatlice yerleştirerek piyasa için hazırlamaktadır.

“Bu Yıl Azalan Kiraz Verimi”

Lapseki’de 40 yıldır meyvecilikle uğraşan ve bölgenin en büyük kiraz üreticisi olan Salih Tekçe, 65 yaşında. 20 dönümlük arazisinde 1200’e yakın kiraz ağacı bulunduğunu ve en eski ağacının 30, en genç ağacının ise 15 yaşında olduğunu belirtiyor.

Tekçe, Lapseki’ye özgü tüm kiraz çeşitlerinin bahçesinde yer aldığını ve hasadın 21 Haziran’da başladığını, 10-12 gün daha süreceğini ifade ediyor. Kiraz yetiştiriciliğindeki zorluklara değinen Tekçe, hava koşullarının bu yıl kiraz verimini olumsuz etkilediğini ve bu durumun fiyatlara yansıdığını dile getiriyor.

Lapseki kirazıyla ünlü belediyenin, don nedeniyle yeterli miktarda kiraz bulamadığını ve festival için 600 kilogram kiraz satın aldığını belirten Tekçe, kiraz üretimindeki yüksek verim için bahçenin iyi bakımının önemine vurgu yapıyor. Kiraz toplandıktan sonra bile bahçeye özen gösterilmesi gerektiğini belirten Tekçe, “Yüksek verim almanın sırrı, kiraz toplama sonrası bakıma da devam etmektir. Kiraz toplandıktan sonra sularım, gübrelerim, çapamı yaparım. Bu sayede yüksek verim alırım.” diyor.

Related Posts

Mehmet Şimşek: Dezenflasyon sürecinde ılımlı büyümenin etkisiyle manşet işsizlik oranı düşük seyrediyor

Mehmet Şimşek: Dezenflasyon sürecinde ılımlı büyümenin etkisiyle manşet işsizlik oranı düşük seyrediyor

AB, Rusya’ya ekonomik yaptırımların süresini uzattı

AB, Rusya’ya ekonomik yaptırımların süresini uzattı

Enflasyonun hamburgere dudak uçuklatan yansıması: Hamburgere 4 yılda yüzde 709 zam geldi!

Ekonomide kriz yok diyen iktidarın aksine, yurttaş her geçen gün artan fiyatlarla boğuşuyor. 2021’de 53 liraya satılan hamburger menüsü bugün 429 liraya çıkarken, üç yılda fiyat artışı yüzde 709’u buldu.

Kamu harcamalarına yapay zekâ denetimi: Şimşek, “Şeffaflığı artırıyor, mali disiplini güçlendiriyoruz” dedi

Kamu harcamalarına yapay zekâ denetimi: Şimşek, “Şeffaflığı artırıyor, mali disiplini güçlendiriyoruz” dedi

Yozgat Üniversitesi’nin endüstriyel kenevir alanında ürettikleri tanıtıldı

Yüksek Öğretim Kurulu tarafından 2020 yılında “Endüstriyel Kenevir” alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşan üniversite olarak ilan edilen Yozgat Bozok Üniversitesi’nde akademisyenler tarafından bugüne kadar yapılan ortaya konulan ürünlerin …

Altın almak için en doğru saat açıklandı! Fiyatlar bu zaman diliminde düşüyor

Altın alımında doğru gün kadar doğru saat de büyük önem taşıyor. Uzmanlara göre, özellikle sabah saatleri fiyatların daha düşük ve istikrarlı seyrettiği dönemler olarak öne çıkıyor. Gün içindeki dalgalanmaları takip etmeyen yatırımcılar ise zarar etme riskiyle karşı karşıya kalabiliyor.