Capital Economics Üzdü: Altın Yılı Bu Seviyelerden Kapatacak, Çünkü…

Altın piyasası bir gecede tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Dahası, bir çok analist fiyatların daha da yükseleceğini tahmin ediyor. Ancak herkes sarı metalin bu ivmeyi sürdürmesini beklemiyor.

Altın fiyatlar yıl sonuna kadar 2.200 dolara gerileyecek çünkü…

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, Federal Reserve’in faiz indirimlerine başlayacağı beklentisinin artmasıyla altın fiyatları tarihi zirvelere çıktı. Mevcut durumda da bu seviyelere yakın işlem görüyor. Capital Economics’in İklim ve Emtia Ekonomisti Yardımcısı Hamad Hussain, geçen hafta yayınladığı bir raporda, altının son dönemdeki en yüksek seviyelerinin yılın ikinci yarısına girerken 2024 zirvesini temsil etmesini beklediğini söylüyor.

İleriye bakıldığında Hussain, yüksek fiyatların kritik küresel pazarlarda perakende talebini azaltması nedeniyle altının yıl sonuna kadar 2.200 dolara gerilemesini bekliyor. Hussain, asıl odak noktasının Çin’in talebi olduğunu belirterek, yüksek fiyatlar nedeniyle tüketicilerin yılın ilk yarısındaki yoğun alım temposunu sürdüremeyeceğini belirtiyor.

Çin’in güçlü altın talebi ve fiyatlar üzerindeki etkisi

Altın fiyatları günlük en yüksek seviyelerinden gerilemiş olsa da, fiyatlar yıl başından bu yana yaklaşık %19 artış gösterdi. Ağustos vadeli altın kontratları en son 2,467.90 dolardan işlem gördü. Bahse konu raporda Hamad Hussain, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Kuşkusuz, Çin’deki güçlü altın talebi, bu yıl fiyatları yükselten faktörlerden biri gibi görünüyor ve buharlaşması pek olası değil. Ancak tarihsel olarak yüksek altın fiyatlarının tipik olarak fiyata duyarlı Çin talebi üzerinde baskı yaratmaya başlamasını bekliyoruz. Ne olursa olsun, Çin Merkez Bankası 18 aylık ilavelerin ardından altın alımlarını Mayıs ayına kadar durdurmuş görünüyor.

Söylentiyi al, haberi sat” türünden bir ralli!

Altın rallisi geçen hafta piyasaların agresif bir şekilde Federal Reserve‘in Eylül ayında faiz indirimine gideceğini fiyatlamaya başlamasıyla tetiklendi. Ancak Hussain bunun “söylentiyi al, haberi sat” türünden bir ralli olabileceğini söylüyor. Bu bağlamda Hussain, şu yorumu yapıyor:

Her ne kadar daha düşük faiz oranlarının altın fiyatlarını artırması beklense de, kilit nokta Fed’den gelmesini beklediğimiz gevşemenin çoğunun piyasalarda zaten fiyatlanmış olması. 10 yıllık Hazine getirilerinin şu anda yaklaşık %4,2’den ve Ekim 2023’te yaklaşık %5’ten 2024 sonuna kadar sadece %4’e düşeceğini tahmin ediyoruz. Sonuç olarak, Çin’de azalan altın iştahının ABD’de gevşeyen para politikasının yukarı yönlü etkisini dengeleyeceğini ve altın fiyatlarının düşeceğini düşünüyoruz.

Mücevher talebi yüksek fiyat ortamında zayıflayacaktır!

Bu arada, Salı günü yayınlanan ayrı bir raporda, şirketin İklim ve Emtia Baş Ekonomisti David Oxley, küresel altın piyasası için önemli bir destek unsuru olan mücevher talebinin yüksek fiyat ortamında zayıflayacağını söyledi. Bu doğrultuda Oxley, şu hususların altını çizdi:

Kilit pazarlardaki gelir artışı talep yıkımının bir kısmını telafi edecektir. Ancak mücevher talebi en iyi ihtimalle 1980’lerin sonundaki seviyelerde kalmaya devam edecek. Altın fiyatlarının reel olarak yüksek kalmaya devam edeceği ve tüketicilerin diğer kanallar aracılığıyla altına giderek daha fazla erişim sağlayabileceği düşünüldüğünde, altın takı talebinin önümüzdeki yıllarda en iyi ihtimalle yatay bir seyir izlemesi bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir