İngiltere gerçekten dünyanın en mutsuz ülke mi?

İngiltere, Dünyanın En Mutsuz Ülkesi mi?

Sosyal medyada hızla yayılan bir paylaşım, İngiltere’nin dünyanın en mutsuz ülkesi olduğunu öne sürdü. Eleştirmen James Melville’in aktardığına göre, 2022 yılında yapılan bir çalışmada İngiltere, 64 ülke arasında en düşük “Zihinsel Sağlık Katsayısı (MHQ)” puanına sahipti. 2023 verilerinde de tablo pek değişmedi.

İngiltere’nin bu çarpıcı sıralamasını değerlendiren Melville, bunun “ülkede onlarca yıldır yaşanan çöküşün sonucu” olduğunu savundu. Bazı yorumcular ise kültürel çözülme, yüksek vergiler ve göçmen politikaları gibi nedenleri gerekçe gösterdi. Ancak uzmanlara göre asıl dikkat çekilmesi gereken nokta, verilerin kendisinin ne kadar geçerli olduğu.

Araştırmanın ilk sırasında yer alan ülke Tanzanya. Ortalama MHQ puanı 94 olan Tanzanya’yı, İngiltere 46 puanla izliyor. Ancak kişi başına düşen geliri yalnızca 4 bin dolar olan ve HIV/AIDS gibi ciddi sağlık sorunlarıyla mücadele eden Tanzanya’nın, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerden daha yüksek mutluluk puanı alması, yönteme dair soru işaretlerini artırıyor.

Benzer şekilde, hiperenflasyon ve ekonomik krizlerle boğuşan Venezuela beşinci, iç savaşın sürdüğü Demokratik Kongo Cumhuriyeti ise onuncu sırada. Alt sıralarda ise şaşırtıcı bir şekilde İrlanda (60.), Avustralya (61.) gibi gelişmiş ülkeler yer alırken, Yemen, Pakistan ve Irak gibi kriz ülkeleri üst sıralarda yer alıyor.

Uzmanlar, MHQ verilerinin kültürler arası anlam farkı taşıyabileceğine dikkat çekiyor. Ölçüm kriterlerinin karmaşıklığı, bireylerin kendilerini değerlendirme biçimlerini etkileyebilir. Örneğin ilk soruda bireyden, “toplumsal değişime uyum” düzeyini 9 puanlık bir skalada değerlendirmesi isteniyor. Bu tür sorular, farklı kültürlerde farklı algılanabiliyor.

Öte yandan, daha basit bir refah ölçüm aracı olan “Cantril Merdiveni” verilerine göre İngiltere, 147 ülke içinde 23. sırada yer alıyor. Bu listede Finlandiya, Danimarka ve İsveç gibi refah düzeyi yüksek ülkeler zirvede bulunurken, Tanzanya 136. sıraya düşüyor.

Tüm bu veriler, parlak grafiklerle sunulan her istatistiğin gerçekliği yansıtmayabileceğini ortaya koyuyor. Bu durumda da İngiltere’nin gerçekten dünyanın en mutsuz ülkesi olup olmadığı ciddi şekilde tartışmalı.

Related Posts

Huzurevini terk edip cruise gemisine taşındı: 15 yıl boyunca dünyayı dolaşacak

Huzurevini terk edip cruise gemisine taşındı: 15 yıl boyunca dünyayı dolaşacak

Ünlü içecek acilen raflardan kaldırılıyor: Kutularında patlama riski ortaya çıktı

ABD’de ünlü bir içecek markası, aşırı basınç nedeniyle patlama riski taşıyan on binlerce kutu ürünü piyasadan çekme kararı aldı. Raflardan acilen kaldırılan kokteyl, tüm ülkede satılmıştı…

Trump Suriye’ye yaptırımları sonlandırdı

Beyaz Saray’ın internet sitesinden yapılan açıklamada, ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırdığı belirtildi. Açıklamada, “Başkan Donald Trump, bugün ülkenin istikrar ve barışa giden yolunu desteklemek amacıyla Suriye’ye yaptırım programını …

Eşinden Ramazan Gülten için çağrı: ‘Minik yavrumuzu babasından mahrum bırakmak adalet mi?’

Pınar Çalışkan Gülten, tutukla eşi İBB İmar Şehircilik Daire Başkanı Ramazan Gülten’in yakında dünyaya gelecek kızlarının doğumuna katılmasına izin verilmesini istedi.

Uluslararası Af Örgütü: Yüksek Mahkeme’nin F-35 kararı, İsrail’in yaptığı soykırım gerçeğini değiştirmez

Uluslararası Af Örgütü: Yüksek Mahkeme’nin F-35 kararı, İsrail’in yaptığı soykırım gerçeğini değiştirmez

CHP’li Bağcıoğlu’ndan orman yangınları açıklaması

Yaz ayının etkisini göstermesiyle beraber, yurt genelinde etkili olan yangınlara ilişkin yazılı bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, “TSK’nın sahip olduğu kapasite daha etkili bir şekilde sistemin içine entegre edilmelidir. Bu sayede sorumlulukların netleştiği, inisiyatifin kaybolmadığı, daha güçlü bir müdahale mekanizması oluşturulabilir” dedi.