Son dönemin tartışma konusu olan ‘Normal Doğum Eylem Planı’’nda neler var?

Normal Doğum Eylem Planı 2024’te Başladı

Futbolcuların taşıdığı “Doğal olan normal doğum” pankartıyla gündeme gelen ve Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun açıklamalarıyla tartışma yaratan Normal Doğum Eylem Planı, 2024 yılında ekim ayında başlatıldı. Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan plana göre, 2025 yılı sonuna kadar sezaryen oranlarının yüzde 5 düşürülmesi hedefleniyor ve konuyla ilgili tüm sağlık kongrelerinde ele alınacak.

Eylem planı kapsamında, 10 Temmuz’a kadar her hafta en az bir gün gebe ve yakınlarına “doğal olan normal doğum” konusunda bilgilendirme yapılacağı ve 2025 yılı sonuna kadar tüm gebelerin bir ebe tarafından takip edileceği belirtiliyor. Bu süreçte, yerel televizyon ve radyo programlarında kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ile ebelerin ve “normal doğum yapmış” ünlülerin konuk edileceği ifade ediliyor.

Eylem planının öngördüğü diğer hedefler arasında, Robson sınıflandırmasında yüksek sezaryen oranlarına sahip hekimlere mektup gönderilmesi ve yüz yüze görüşmeler yapılması bulunuyor. Ayrıca, illerde gerçekleştirilen tüm faaliyetlerin fotoğraf ve videolarla birlikte haftalık olarak Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği internet adresine gönderileceği açıklanıyor.

‘Hekim ve Anne Karar Vermeli’

CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman, iktidarın Normal Doğum Eylem Planı’nı değerlendirirken, asıl sorunun bakanlık açıklamalarında olduğunu vurguladı. Yaman, Bakanın “Çocuğunuz yoksa aile olamıyorsunuz” şeklindeki açıklamalarına tepki göstererek, doğum şeklinin anne ve hekimin beraber alması gereken bir karar olduğunu belirtti. Normal doğumun teşvik edilmesi gerektiğini ancak baskıcı olmaması gerektiğini ifade eden Yaman, kadınların suçlu hissetmemesi gerektiğini ve kararın kadın ve hekimin birlikte alması gerektiğini söyledi.

Related Posts

Ucuz ve Kalitesiz Gıdalar Sağlığımızı Tehdit Ediyor

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı, tağşiş ve taklit ürünlerin çocuk sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekiyor: “Ucuz ve kalitesiz gıdalar, sağlıklı bir neslin önündeki en büyük engel!”

Duyan inanamıyor! Vücudundaki 5 böbrekle yaşıyor

Hastalığı nedeniyle iki kez organ nakli yapılan ve bu organlar da bir süre sonra işlevsiz hale gelen 30 yaşındaki Rabia Çınarkaya’ya üçüncü kez böbrek nakledildi.

KKTC’ye 320 Yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi Yapılacak

KKTC’ye 320 yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi yapılacak. Kuzey Kıbrıs son günlerde inşaat ve sağlık yatırımları ile gündemde.

Seyahatte karşılaşabileceğiniz ölümcül risk: Belirtilere dikkat!

Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen sıtma, özellikle tropikal bölgelerde yeniden yükselişte. Tropikal bölgelerden gelen vakalarda endişe verici bir artış yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Bahadır Ceylan, yüksek ateşle başlayan hastalığın tedavi edilmezse çoklu organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekti.

Yeni zayıflatıcı ilaçlara dikkat! Bilinçsiz kullanımı tedaviye dirençli obeziteye yol açabiliyor!

Obezitenin günümüz ve geleceğin sağlık gündeminin ilk sıralarında yer alan bir durum olacağına dikkat çeken Diyabet Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİYAM) Koordinatörü Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, obezitenin önlenmesi kadar tedavisine de önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Burnunuz sürekli kaşınıyorsa dikkat!

Mevsimsel belirtilerle karıştırılan bahar alerisi, aslında yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Peki doğru tanı nasıl konulur, en etkili tedavi yöntemi nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir