Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

Descartes-08 İlacı ile Otoimmun Hastalıklara Yeni Bir Yaklaşım

Genetik mühendislik kullanılarak yeniden programlanan canlı insan hücreleri ile üretilen Descartes-08 ilacı, otoimmun hastalıklarda büyük başarı elde etti. Kanser tedavisinde de etkili olan CAR-T teknolojisinin RNA hücre mühendisliği ile birleşerek otoimmun hastalıklarda kullanılması için çalışmalar yürüten Cartesian Therapeutics firmasının Türk doktorlarının da arasında bulunduğu kurucuları, bu alanda çığır açıcı bir adım attı.

İstanbul Üniversitesi İş Birliğiyle Başarıya Adım Adım!

Cartesian Therapeutics’in kurucularından olan Dr. Metin Kurtoğlu, Amerika’da başlayan Descartes-08 ilacının geliştirme sürecinde mezunu olduğu İstanbul Üniversitesi’ni de işe dahil etti. İstanbul Üniversitesi ve Cartesian Therapeutics’in iş birliği sayesinde laboratuvar ortamında yeniden programlanan Descartes-08 hücreleri, otoimmun hastalıklarda kişiselleştirilmiş bir tedavi seçeneği sunarak klasik yöntemlerin ötesine geçiyor.

18-20 Nisan 2025 tarihleri arasında Türk Nöroloji Derneği tarafından İstanbul’da düzenlenen 2. Uluslararası Nörogenetik ve Nörometabolik Hastalıklar Kongresi’nde tanıtılan Descartes-08 ilacı, miyastenia gravis gibi nörolojik otoimmün hastalıklar için umut vaat ediyor. Tedavi, ayaktan uygulanabilen ve kemoterapi gerektirmeyen ilk CAR-T teknolojisi olarak dikkat çekiyor.

Dr. Metin Kurtoğlu’dan Açıklama

Dr. Metin Kurtoğlu, Türk bilim insanlarının katkılarıyla geliştirilen Descartes-08 ilacının, otoimmun hastalıkların tedavisi için özel olarak tasarlanmış bir CAR-T tedavisi olduğunu belirterek, hastaların bağışıklık sistemi hücrelerinin laboratuvar ortamında yeniden programlanarak uygulandığını vurguluyor. Bu sayede CAR-T teknolojisinin otoimmun hastalıklarda kullanılabilmesinin önü açılıyor.

Kişiselleştirilmiş ve Güvenli Tedavi Seçeneği

Miyastenia gravis hastalarında yapılan Faz 2 klinik çalışmaları, Descartes-08 ilacının etkili ve iyi tolere edilebilir bir tedavi seçeneği olduğunu gösterdi. Bu başarılı sonuçların ardından Cartesian Therapeutics, 2025 yılı içinde dünya genelindeki ilk Faz 3 klinik araştırmasını başlatmaya hazırlanıyor.

Faz 2 çalışmalarının Türkiye koordinatörü olan Prof. Dr. Hacer Durmuş Tekçe, Descartes-08’in miyastenia gravis hastalarında uzun vadeli bir iyileşme sağladığını belirterek, ilacın Faz 3 çalışmalarının sonuçlarını heyecanla beklediğini ifade etti.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Ucuz ve Kalitesiz Gıdalar Sağlığımızı Tehdit Ediyor

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı, tağşiş ve taklit ürünlerin çocuk sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekiyor: “Ucuz ve kalitesiz gıdalar, sağlıklı bir neslin önündeki en büyük engel!”

Son dönemin tartışma konusu olan ‘Normal Doğum Eylem Planı’’nda neler var?

Futbolcuların taşıdığı pankart sonrası tekrar tartışma konusu olan Normal Doğum Eylem Planı’na göre sezaryen oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 5’e düşürülmesi hedefleniyor. Planda konunun tüm sağlık kongrelerinde gündeme getirileceği, sezaryen oranları yüksek bulunan hekimlere mektup gönderileceği, bu hekimlerle yüz yüze görüşmeler yapılmasının sağlanacağı ve her hafta en az bir gün gebe ile gebe yakınlarına “doğal olan normal doğum” bilgilendirmesi yapılacağı belirtiliyor.

Duyan inanamıyor! Vücudundaki 5 böbrekle yaşıyor

Hastalığı nedeniyle iki kez organ nakli yapılan ve bu organlar da bir süre sonra işlevsiz hale gelen 30 yaşındaki Rabia Çınarkaya’ya üçüncü kez böbrek nakledildi.

KKTC’ye 320 Yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi Yapılacak

KKTC’ye 320 yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi yapılacak. Kuzey Kıbrıs son günlerde inşaat ve sağlık yatırımları ile gündemde.

Seyahatte karşılaşabileceğiniz ölümcül risk: Belirtilere dikkat!

Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen sıtma, özellikle tropikal bölgelerde yeniden yükselişte. Tropikal bölgelerden gelen vakalarda endişe verici bir artış yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Bahadır Ceylan, yüksek ateşle başlayan hastalığın tedavi edilmezse çoklu organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekti.

Yeni zayıflatıcı ilaçlara dikkat! Bilinçsiz kullanımı tedaviye dirençli obeziteye yol açabiliyor!

Obezitenin günümüz ve geleceğin sağlık gündeminin ilk sıralarında yer alan bir durum olacağına dikkat çeken Diyabet Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİYAM) Koordinatörü Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, obezitenin önlenmesi kadar tedavisine de önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir