Türk futbolu İbrahim Hacıosmanoğlu’na emanet!

Türkiye Futbol Federasyonu olağan mali ve seçimli genel kurulu 18 yıl aradan sonra ilk kez iki adayın yarışmasına tanıklık etti. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Trabzonspor Kulübü eski başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu’nun mücadele ettiği seçim nefes kesen bir mücadeleye sahne oldu. Ve Türk futbolunun yeni patronu unvanını Hacıosmanoğlu aldı. Büyükekşi ise tek aday girdiği son iki seçimden başkan çıkarken, dün sürpriz olarak nitelendirilecek bir sonuçla iki yıldır oturduğu koltuğa veda etmek zorunda kaldı.

Seçimin kaderini daha önce boş oy kullanacağını açıklayan Fenerbahçe kulübü ve genel kurulda tercihte bulunmayan Beşiktaş ile birlikte bazı 1. lig kulüplerinin tavrı belirledi. Bunların yanı sıra verilen geçersiz oylar da Büyükekşi’nin kaybetmesinde en önemli faktör şeklinde değerlendirildi.

Divan başkanlığını Mehmet Baykan’ın üstlendiği seçimli olağan genel kurulda 7 sandıktan Hacıosmanoğlu’na 134, Büyükekşi’ye 129 oy çıktı.281 delegenin hazirun cetvelini imzaladığı genel kurulda başkan ve yönetim listeleri ayrı oylandı. 18 oy boş veya geçersiz sayıldı.

Başkan adaylıkları için Büyükekşi’ye 160, Hacıosmanoğlu’na ise 72 geçerli imza verilmişti. Bu durumda başkanlık seçiminde Büyükekşi’ye imza verenlerden 31 delege desteğini çekti. Hacıosmanoğlu diyenlerin sayısı ise iki kat artarak, açık oylamada rengini belli etmeyen kulüp ve delegelerin mevcut federasyona tepkisini kapalı oylamada göstermesi dikkat çekti.

Yönetim kurulu oylamasında Hacıosmanoğlu’na 121, Büyükekşi’nin listesine 71 oy sayıldı. Denetleme kurulunda yeni başkanın listesi 65, karşı taraf 21 oy alabildi.

Toplantıya Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Beşiktaş Başkanı Hasan Arat ve Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan ile 15 süper lig kulübü temsilcileri katıldı. Genel kurulda mevcut federasyonun faaliyet raporları onaylandı, geçen döneme ait harcamalar ibra edildi ve yeni dönem bütçesi kabul edildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN TEBRİK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TFF Başkanı seçilen İbrahim Hacıosmanoğlu’nu tebrik etti. Hacıosmanoğlu ve yeni yönetim kuruluna başarılar dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk futbolu ve ülkemiz için hayırlı uğurlu olsun” dedi.

“PUSULAMIZ GİBİ BEYAZ OLACAĞIZ”

Seçimi kazanan İbrahim Hacıosmanoğlu, “Tıpkı oy pusulamızın rengi gibi Türk futbolunda beyaz bir sayfa açmak için göreve talip olduk, bize güvenenleri mahcup etmeyeceğiz” dedi.

Hacıosmanoğlu şöyle devam etti; “Saatlerdir tebrikler geliyor. Ben kazanmadım, Türk futbolu kazandı. Allah başarılı olmamamızı sağlasın. Bu seçimde algı üretmeye çalışan, kraldan çok kralcı olanlar vardı. Ama basiretsizliklerini iyi iş olduğunda kendilerine, kötü olduğunda ise başkalarına yazdılar. Türk futbolunu adil ve adaletli yöneteceğiz. İlk teşekkürümü sayın Cumhurbaşkanına yapıyorum. O benim ağabeyimdir. Seçime girmemi istemese arar ve ‘İbrahim ne yapıyorsun” derdi. Bugün onun adını kullananları futbolun dışına attığı için sağduyulu delegelerimize minnettarım. Futbolda barışı ve kardeşliği sağlamak için yola çıktık. Yükümüz çok ağır.Bugün bir seçim yapıldı. At sahibine göre kişner. Tüm kurullara sesleniyorum. Yarından tezi yok istifalarını versinler. Birlikte çalışacağımız isimleri biz seçeceğiz. Çok çalıştık ve yorulduk. Zaferler kolay kazanılmıyor. Bunun arkasında adını açıklayamayacağım gizli kahramanlar var. Onlara da çok teşekkür ediyorum. 8 yaşımda kızım bana ‘baba dünya şampiyonası geliyor, bizi şampiyon yap” dedi. Çok duygulandım. Sözümüzü tutacağız. Milli takımız çok güzel bir jenerasyona sahip. Büyük başarılar elde edeceğimize eminim. Tekrarlıyorum, biz kazanmadık, Türk futbolu kazandı, Allah beni ve ekibimi utandırmasın.”

HACIOSMANOĞLU’NUN YÖNETİMİ

Mecnun Otyakmaz, Bayram Saral, Zehra Neşe Kavak, Lale Cender, Fuat Göktaş, Cengiz Gökay, Zafer Bahadır Saraç, Mevlüt Aktan, Bayram Akgül, Hasan Surözü, Ceyhun Kazancı, Mustafa Temel Bozbağ, Ural Aküzüm, Bilal Arslan.

“ADALETLİ BİR YÖNETİM OLACAĞIZ”

TFF Yönetimine seçilen Mecnun Otyakmaz, Başkan İbrahim Hacıosmanoğlu’na teşekkür etti. Otyakmaz, “Geçmişte nahoş olaylar oldu, tartışmalar oldu ama çok büyük bir gönülle bana geldi ve geçmişte yaşananların geride kalması gerektiğini söyledi. Ülkemizin kutuplaştığını ve futbolda da bunun olduğunu artık bunların olmaması gerektiğini, birlik-beraberliğin ön plana çıkması gerektiğini söyledi ve bana elini uzattı. Ben de bu eli çok değerli bulduğum için havada bırakmadım” dedi.

Mecnun Otyakmaz “Birlikte diğer kulüplere de örnek olacak şekilde birliktelik gösterdik ve yola çıktık. Arkadaşlarımız bize inandı ve gerekli oyu bize vererek göreve getirdiler. Şimdi en önemli görevimiz, şeffaf, adaletli bir yönetim sergilemek. Onun heyecanı içindeyiz şu anda” diye konuştu.

“HAKARET KABUL EDEMEM”

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi genel kurulun açılış konuşmasına yaptıktan sonra Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un kürsüye gelerek dile getirdiği eleştirilere yanıt verdi:

Büyükekşi, “Eleştiriye açığız, ancak üslup ve tarz hakaret boyutuna gelmemelidir. Bunu kabul edemeyiz” ifadelerini kullandı.

Eski başkan ve ekibinin büyük bir hayal kırıklığı yaşadığı gözlenirken başkanlık seçimi oylamasının açıklanmasından sonra Büyükekşi’ye destek verenlerin sayısı 71”e düştü.

“BU SEÇİM YOK HÜKMÜNDEDİR”

F.Bahçe Ali Koç, seçimin kendileri için yok hükmünde olduğunu söyledi, “FETÖ hala Türk futbolunun içindedir ve giderek güçlenmektedir” dedi.

TFF Genel Kurulu’nda söz alan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, federasyonu ağır bir dille eleştirdi. Salonda kısa süren bir gerginlik yaşandı. Koç protokolde Federasyon Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin yanında kendisine ayrılan sandalyeye oturmadı ve sarı-lacivertli delegelerin olduğu bölüme geçti.
Kendileri için seçimin yok hükmünde olduğunu belirten Koç, ülke futbolunun yönetiliş tarzının mevcut federasyonu son yüz yılın en kötü federasyonu yaptığını ileri sürdü. Bir yılda yaşanan skandalların ardından nisan ayında başlattıkları imza kampanyasının baskılar sonucu geri çekildiğini belirten Koç, “O günlerde aday olmayacağını belirten Büyükekşi bugün karşınıza başkan adayı olarak çıkıyor. Bu imza veren delegelerin iradesine saygısızlıktır. Servet Yardımcı’nın adaylıktan çekinmesine de değinen Koç, “Bu seçim şaibelidir” dedi.Ali Koç son olarak “Fenerbahçe, FETÖ’ya karşı isyan bayrağını açan ve ilk ses yükselten kulüp olmuştur. FETÖ hala Türk futbolunun içindedir ve giderek güçlenmektedir. Bugünkü TFF seçimlerine bu gözle bakmanızı tavsiye ederim” açıklamasını yaptı.

YUSUF GÜNAY KADRO DIŞI

Mehmet Büyükekşi’nin geçen dönem yönetim kurulunda yer alan Yusuf Günay bu kez liste dışı kaldı. Bazı kulüplerin yoğun tepki gösterdiği Günay’ın yerine yönetim kuruluna Nihat Kırmızı’nın adı yazıldı. Ancak Galatasaray kulübü başkanı Dursun Özbek önceki akşam Büyükekşi’yi arayarak kulüp gelenekleri gereği Kırmızı’nın yönetimde yer almasını istemediklerini dile getirdi. 

CEZALARIN KALDIRILMASI

Bazı kulüpler 2023-24 sezonunda PFDK tarafından hak mahrumiyeti ve para cezalarının kaldırılması için gündeme ek madde eklenmesini teklif etti. Yapılan oylamada bu teklif çoğunluğun onayı ile kabul edildi.

Olağan mali ve seçimli genel kurul toplantısının tüm maddeleri görüşüldükten sonra bu madde oylandı ve büyük çoğunluk cezaların kaldırılması yönünde görüş bildirdi. TFF yönetim kurulu ilk toplantısında konuyu göreşecek.

BÜTÇEDE TASARRUF

Futbol Federasyonu’nun yeni dönem bütçesinde tasarrufa gidilmesi dikkat çekti. 1 Haziran 2024 ila 31 Mayıs 2025 tarihleri arasındaki süreçte TFF’nin bütçesi 3 milyar 941 milyon lira olarak belirlendi. Geçen sene bu rakam 3 milyar 814 milyon 637 bin lira şeklinde gerçekleşmişti. Hacıosmanoğlu federasyonu yeni dönemde eski yönetimin belirlediği kriterler içinde kalacak.

GÜVENLİK ORDUSU

Ankara Marriott otelde gerçekleştirilen genel kurulda olağanüstü güvenlik önlemleri dikkat çekti. Spor şube, çevik kuvvet, hazır kuvvet, sivil görevliler ve özel harekatçılardan oluşan güvenlik ordusu, toplantıya katılan delege ve medya mensubu sayısını geride bıraktı. Bu arada basın mensuplarının çantaları ve üstleri arandı.

FIFA’YA GARANTİ

Başkan adaylarından İbrahim Hacıosmanoğlu kongreyi izlemek için Ankara’ya gelen FIFA ve UEFA temsilcileriyle biraraya geldi ve “Türk futbolunun geleceğinin ve demokrasinin garantisi benim ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir